Dodany: 2014-10-30 12:40:46

 

Zmiękczanie wodyZmiękczanie wody polega na usuwaniu z niej częściowo bądź też całkowicie wszystkich związków odpowiedzialnych za twardość, a tym samym za osadzanie się kamienia, który niszczy sprzęt AGD oraz obniża jego wydajność.

 

Do tych niepożądanych substancji zaliczamy kationy wapnia i magnezu oraz kationy metali ciężkich, takich jak np. żelazo, glin czy mangan.

Niwelują je filtry woda, których działanie jest oparte o różne metody zmiękczania. Wyróżniamy wśród nich: dekarbonizację, destylację, fizykochemiczne jonity oraz sposoby wykorzystujące dodatek substancji chemicznych, które wytrącają nierozpuszczalne związki. Najlepiej jest zakupić do domu filtry woda, które najczęściej są kombinacją różnych procesów, co pozwala uzyskać najlepsze efekty oczyszczenia.

 

Pojedyncze zjawiska są po prostu niewystarczające i obciążone wadami z punktu widzenia wody użytkowej w gospodarstwie domowym, np. w wyniku destylacji dążymy do całkowitego odmineralizowania wody, co czyni z wody ciecz całkowicie sterylną i odwadniającą, czyli niezdatną do picia. Z drugiej strony mamy także metody termiczne, które z kolei są mało efektywne i traktowane jedynie jako wstęp do właściwego uzdatniania. Natomiast filtry woda są tak zaprojektowane, aby zarówno oczyścić, jak również zmiękczyć wodę.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Zmiękczanie wody
Nick: